Edifici plurifamiliar a Vila-seca

ARQUITECTE: Xavier Llagostera
LLOC: c/ Era del Delma. Vila-seca, Tarragona
TIPOLOGIA: Edifici plurifamiliar de 14 vivendes
CLIENT: Vilablau Promotors

L’encàrrec venia d’una empresa promotora, Vilablau, que començava el seu camí en el sector de la promoció. Era la seva primera promoció. Varen trobar un solar en un barri una mica marginal de Vilaseca. Allà es trobaven, bàsicament, cases d’escàs pressupost però amb molt de color. Era una mica el barri dels immigrants. Davant del solar estava projectat urbanitzar una avinguda bastant ample que serviria per articular les diferents trames dels barris. Aquesta avinguda la varen acabar una mica després que la promoció.

El programa del projecte era edificar un edifici amb 14 habitatges i un soterrani on es pogués ubicar 14 plaçes d’ aparcament i a més a més 14 traster . Les Normatives de l‘Ajuntament permetien edificar 3 plantes: planta baixa, planta primera i planta segona.

La forma del solar era una mica capritxosa, amb cantonades amb angles oberts o tancats. No hi havia cap cantonada a 90º graus. El solar tenia tres façanes i una mitgera. L’avantprojecte va tenir molta complexita : encaixar els habitatges va ser bastant difícil. En les plantes 1ª i 2ª es varen projectar 5 habitatges a cada planta i a la planta baixa es varen projectar 4 habitatges, ja que es tenia que ubicar el vestíbul d’accés.

Es va projectar el terra de la planta baixa a 70 cm per sobre del carrer amb la finalitat de tenir ventilació a la planta soterrani, per tant en el vestíbul d’entrada hi hauria una rampa. El vestíbul era molt lluminós i espaiós. El replà de veïns, a planta baixa, a planta primera i a planta segona estava envoltat de dos patis, dels quals s’il·luminava. Aquests patis es varen projectar per donar llum a aquests replans i per a il·luminar i ventilar les cuines, que no donaven a façana. El parament entre els replans i els patis era de peçes de paves transparent. Dos cuines més donaven a un altre pati col·locat a la mitgera. Pera la quinta cuina, que tampoc donava a façana, es va dissenyar un tercer pati. La resta de dependències: dormitoris, sales d’estar i menjadors, donaven totes a façana.

Les façanes es van dissenyar amb quatre colors diferents, seguint una mica l’estètica del barri, on les cases es pintaven de colors i de diferents materials. A les nostres façanes, es tenia la percepció de que estiguessin construïdes amb diferents materials i diferents colors. Hi havien uns balcons, a la façana que donava a la gran avinguda, que eren de xapa d’acer pintats de blau. Un blau que recordava el mar…

La resta de colors eren el color terra, el color beix i el color gris. En les terrasses més grans es varen col·locar unes baranes mixtes, d’obra i de vidre glassejat. La coberta era plana, no transitable. Per Normativa es tenien que deixar, a la coberta, uns espais per al ús dels veïns, en els que podien penjar la roba o prendre el sol o podien fer sopars a l’estiu.


Edifici plurifamiliar a Vila-seca Edifici plurifamiliar a Vila-seca Edifici plurifamiliar a Vila-seca Edifici plurifamiliar a Vila-seca Edifici plurifamiliar a Vila-seca Edifici plurifamiliar a Vila-seca Edifici plurifamiliar a Vila-seca Edifici plurifamiliar a Vila-seca Edifici plurifamiliar a Vila-seca
loading..