Casa i estudi d’interpretació a Valls

ARQUITECTE: Xavier Llagostera
LLOC: c/ Ermita 4. Valls, Tarragona
TIPOLOGIA: Vivenda i estudi d'interpretació
CLIENT: Ricard Ramírez Gil

En la parcel·la existent, objecte del projecte,es trobava una edificació antiga. La Propietat volia mantenir-la. L’edificació tenia una sola planta i estava construïda en dos fases. Seguia la alineació del carrer Ermita A més a més al ser tan antiga, aquesta edificació estava fora de normativa. Després de consultar als Serveis Tècnics de l’Ajuntament, ens van dir que si s’enderrocava la construcció existent, la nova construcció hauria de separar-se 4 metres del carrer i dels altres llindars. Per tant es va començar el projecte amb la idea de conservar-la, reformant les parts necessàries.

El projecte consistia en adaptar la construcció existent per convertir-la en un habitatge i construir una segona planta per l’ús d’un estudi d’interpretació. El Promotor era un actor jove. Malgrat això l’habitatge seria per la mare de l’actor. Cada part del projecte, l’habitatge i l’estudi d’interpretació tindrien un accés independent. Per accedir a la parcel·la també existien dos accessos diferents. La resta de la parcel·la estava enjardinat i hi havien tres tarongers.

El programa de l’habitatge consistia en una sala d’estar–menjador–cuina, una habitació de matrimoni, una habitació individual i un bany. L’accés a l’habitatge es faria a través del jardí i s’accediria directament a l’espai de la sala d’estar–menjador–cuina. A la part posterior de la casa s’ubicarien els dos dormitoris i el bany. A l’antiga construcció es trobava un pou d’aigua. En una cantonada de la sala d’estar hi hauria al terra un vidre des d’on es podria veure el pou il·luminat. La separació entre la sala d’estar i la cuina es faria mitjançant una paret baixa. El menjador es trobaria més a prop de la cuina i dels dormitoris. L’accés a l’estudi d’interpretació es faria per la part posterior de la casa, a través d’una escala exterior.

El programa funcional de l’estudi seria el de una sala diàfana i un bany  La superfície de la sala de interpretació seria de 45 metres2. Tindria una gran finestra a la façana est i sud, la façana oest seria cega. El volum d’aquesta sala tindria dos alçades diferents. La primera part, en l’accés a la sala tindria 4 metres, la segona part tindria 2,5 metres: els volums s’adaptaven al terreny, inclinat. D’aquestes dos cobertes una seria transitable, utilitzada com a terrassa, comunicada a l’interior de la planta. L’altre coberta seria una coberta no transitable. Les reculades de la planta baixa, que segueixen el perímetre de la construcció antiga, contrastarien amb el volum més minimalista de la planta primera.

Abans de començar els treballs de construcció de reforma i ampliació de la casa antiga es van fer varies cales de la fonamentació. La finalitat era comprovar si els fonaments eren suficients per aguantar el pes de la planta primera i també per comprovar la capacitat portant del terreny. El resultat va ser, ja previsible, que els fonaments no aguantarien la càrrega. El terreny en canvi era suficientment resistent. La decisió que va prendre la Propietat va ser la de reformar la planta baixa però sense construir la planta primera. El projecte va quedar en això… en projecte.


Casa i estudi d’interpretació a Valls Casa i estudi d’interpretació a Valls Casa i estudi d’interpretació a Valls Casa i estudi d’interpretació a Valls Casa i estudi d’interpretació a Valls
loading..