Casa Bedini

ARQUITECTE: Xavier Llagostera
LLOC: c/ Urgell 85, Barcelona
TIPOLOGIA: Vivenda
CLIENT: Srs. Bedini

La finca on s’ubica aquest habitatge a reformar té una profunditat de 38 metres i 15 metres d’amplada. Aquest habitatge portava molts anys sense ser reformat, segurament mantenia la distribució general de la casa. Ocupant una gran part del pati interior d’illa existia una construcció de fusta que era utilitzada per l’antic propietari com a lloc d’ocupació per les seves aficions: aparells electrònics i mecànics… L’antic propietari va mantenir la distribució original de l’edifici. Distribució que es resumia en: dos dormitoris que donaven al carrer Urgell, tres dormitoris que donaven a patis interiors de l’edifici, una cuina que donava a pati interior i dos habitacions que donaven al pati interior d’illa. Tot això estava comunicat amb un passadís molt llarg. La alçada dels sostres era de 3,5 metres. La majoria de les habitacions, cuina i banys tenien una cornisa perimetral als sostres.

El projecte consistia en mantenir l’esquema general de la distribució però afegint uns pocs canvis. Les dues habitacions que donaven a carrer es mantenien. Una de les habitacions interiors es convertia en bany, a més a més d’eixamplar el volum del distribuïdor. Les dues habitacions que també donaven a pati interior es van unificar i es van convertir en l’habitació de matrimoni. Les dues habitacions que donaven a pati interior d’illa es van convertir en una sola, ocupant la sala d’estar i menjador. La galeria, espai molt típic d’aquests edificis, s’unia a l’espai de la sala d’estar, menjador. D’aquesta manera es mantenien tres dormitoris:un per al matrimoni i l’altre per les dues filles.

A la cuina, que s’accedia des del passadís central, es va obrir una obertura cap a la sala d’estar, menjador. La propietat volia que entre el menjador i la cuina hi hagués un pas directe: un aspecte molt pràctic i funcional. L’obertura tindria una amplada de 2 metres. Els mobles de la cuina ocupaven part d’aquesta obertura, utilitzats com a barra americana. Aquesta separació es podria tancar amb una cortina tipus estore.

L’espai de la sala d’estar-menjador s’ampliava sobre l’espai de la galeria. La galeria s’utilitzava com un pas previ al pati interior d’illa. Aquest pati tenia una coberta a la catalana i per tant unes pendents molt fortes. Per reduir aquestes pendents es va cobrir amb un paviment flotant de fusta, en una bona part, i es va deixar el paviment original en una altre part.

L’habitació de matrimoni, que va sortir de la unió de dues habitacions més petite , ventilava i s’il·luminava a través de dos finestres simètriques que donaven als patis interiors. Es va col·locar el llit i els armaris seguint la simetria de les dues finestres.

Les habitacions de les filles van mantenir la distribució original però canviant el mobiliari. Al costat d’aquestes habitacions es va convertir una tercerahabitació en bany. Es va eixamplar el passadís d’accés a aquestes habitacions i es va convertir en un distribuïdor.

El rebedor es trobava quasi al mig de l’habitatge, deixant a un costat els dormitoris de les filles i per l’altre deixant el dormitori de matrimoni, la cuina i la sala d ‘estar-menjador.

La fusteria, portes i finestres, estava molt ben conservada. Es van mantenir quasi totes les finestres i les portes. A les parts de l’habitatge on es van fer canvis es van moure les portes de lloc. Dos portes abatibles es van convertir en portes corredisses.


Casa Bedini Casa Bedini Casa Bedini Casa Bedini Casa Bedini
loading..