Casa a Urús

ARQUITECTE: Xavier Llagostera
LLOC: c/ Norte s/n. Urús, Girona
TIPOLOGIA: Casa unifamiliar per a segona residència
CLIENT: Familia Español

Últimament el poble de Urús estava creixent bastant ràpid Havia estat un lloc de molta tranquil·litat durant els anys 60‘ i 70’. El projecte d’urbanització de la zona on es construiria la casa era correcte, però de les 10 parcel·les que ordenaria, 3 parcel·les tenien una forma estreta i molt allargada. La nostra era una de elles… En aquell moment les parcel·les veïnes no estaven construïdes. Però es tindrien que tenir en compte les futures construccions. Segons el Projecte de urbanització la separació entre les diferents cases hauria de ser només de 6 metres.

El programa de la casa era generós, ja que es considerava per a una família amb 5 fills. Es construiria una habitació per a cada fill. Per tant la casa hauria d’allotjar 6 habitacions: una per al matrimoni i cinc per a els fills. En conseqüència la sala d’estar, el menjador i la cuina tindrien un espai equivalent.

La topografia de la casa era bastant plana, excepte quan s’arriba al carrer d’accés, on hi havia una diferència de cota de 2 metres.

El projecte, conceptualment, estava format per dos volums de pedra bastant tancats a les partions laterals, i un volum central de fusta. En planta baixa aquest volum es concretaria en la sala d ‘estar . Ubicats en els volums de pedra es trobaven, per un costat, una habitació suite amb el seu bany, originàriament pels pares i en l ‘altre volum de pedra es trobava la cuina i el menjador. La separació entre la cuina i el menjador s’executava amb una paret de vidre i un banc per a la taula de la cuina.

En planta golfes aquest volum de fusta es concretava en un espai multi-funcional: habitació per al fill petit i segona sala d’estar amb 2 taules grans per a que els fills poguessin estudiar i fer els deures.

En la planta primera es trobaven les 4 habitacions restants , dos banys i un safereig. Es considerava que el safereig devia estar a prop de la majoria de les habitacions, ja que la roba bruta es genera allà. Mai prop de la cuina.

El soterrani es va construir per ubicar-hi 4 cotxes, un traster i la sala d’instal·lacions (dipòsit de gas-oil i la caldera).

La escala general es va construir en fusta. A la planta baixa estava oberta a la sala d’estar. A la planta primera, la escala estava oberta al distribuïdor de les habitacions i a la planta golfes tornava a estar oberta a la segona sala d’estar.

La casa es tanca molt a les partions laterals i s’obre molt al jardí. Es va deixar un espai molt generós entre el carrer i la casa. De manera que ara hi ha dos jardins: el gran que es troba al sud de la casa i l’altre que es troba al nord.

Les façanes segueixenel criteri dels volums de pedra i de fusta. Hi ha dos volums de pedra laterals amb una amplada de 3.5 metres i un volum central de fusta amb una amplada de 6.5 metres. La coberta de les golfes es va solucionar amb quatre cavalls de fusta


Casa a Urús Casa a Urús Casa a Urús Casa a Urús Casa a Urús Casa a Urús Casa a Urús Casa a Urús Casa a Urús Casa a Urús Casa a Urús
loading..