Casa a Premià de Dalt

ARQUITECTE: Xavier Llagostera
LLOC: c/ San Juan Bosco 13. Premiá de Dalt, Bcn
TIPOLOGIA: Casa unifamiliar
CLIENT: Andreu Pérez I Marta Torrebadella

La Cisa es un Santuari que es troba prop de la casa i a més a més li dóna nom a l’urbanització. Es una urbanització que es va desenvolupar fa anys a les muntanyes de la serralada sub-litoral. Per tant la parcel·la tenia molta pendent cap al mar, cap a Premià de Mar.

La casa es va construir amb la finalitat de ser la residència habitual de una família jove amb dos fills… després va arribar el tercer. La filosofia era tindre casa en un lloc tranquil encara que els treballs respectius de la parella estiguessin relativament lluny.

Des d’algunes parts de la parcel·la es tenien unes vistes meravelloses del mar i dels pobles més propers. Abans de començar el projecte i en una visita a la parcel·la amb la Propietat, ells varen decidir, més o menys, la situació de la sala d’estar, des de la qual es veia tot… Això va comportar que la casa s’organitzés de la següent manera: a nivell del carrer estaria el garatge, a un nivell superior, aproximadament a cinc metres, es col·locaria la planta d’habitacions i a sobre de les habitacions estarien la sala d’estar, el menjador i la cuina. En una part de la planta d’habitacions es col·locaria una coberta enjardinada, que estaria a nivell de la salad’estar i menjador. En aquesta planta es construiria una piscina, encara que petita, molt agradable per a l’estiu.

Les dues plantes de la casa s’adaptarien el terreny, de manera que obtindrien formes una mica capritxoses, però a la vegada, formes molt agradables. Els espais de circulació: rebedor, escala, passadissos… són molt interessants. A la coberta de l’escala varem col·locar un lluerna que il·lumina tota la escala. En la planta de les habitacions i com articulació entre el passadís, el rebedor i l’escala es va col·locar un pati de llums que il.lumina aquesta zona.

Es va fer la previsió d’instal·lar un ascensor que comunica el nivell del garatge (el carrer San Juan Bosco), amb la planta d’habitacions i la planta de la sala d’estar, menjador i cuina. Avui en dia encara no l’ han instal·lat, tot i que la Propietat sempre deia que ho faria ràpid.

La planta garatge, junt amb l’ escala ascensor i traster (col·locat en una entre planta) té una superfície de 108 metres2 construïts. La planta de les habitacions té un dormitori de matrimoni suite, dos dormitoris individual , un estud , un bany i el pati. La superfície de tota la planta és de 140 metres2 construïts. A la planta prmera es troba la sala d’estar, el menjador, la cuina, un safereig i un bany de cortesia. La superfície de la planta és de 95 metres2 construïts. Des d’ aquesta planta es pot accedir a la coberta enjardinada, per la part del davant, i també es pot accedir a un espai posterior que comunica amb la part alta de la parcel·la.

La construcció no va ser fàcil. En l’excavació es van utilitzar productes químics que s’expandeixen i trenquen la roca. La tipologia constructiva de la casa era de murs de càrrega. Però durant la construcció del garatge el constructor va demanar a la direcció facultativa que canviés l’estructura en pòrtics de formigó. El motiu del canvi era per anar més ràpid. Al final varem acceptar i varem fer el canvi . Però la obra es va retardar.

Pel revestiment de les façanes es va escollir una opció senzilla i econòmica: s’ arrebossaria tota lacasa i després es pintaria. Per escollir el color de la pintura no va haver problemes entre la Propietat i la direcció facultativa. La Propietat, com acabava d’adoptar dos fills de Mèxic i havia estat en el país varies vegades, volia colors mexicans: colors vius. Al final es va decidir un color ataronjat.


Casa a Premià de Dalt Casa a Premià de Dalt Casa a Premià de Dalt Casa a Premià de Dalt Casa a Premià de Dalt Casa a Premià de Dalt Casa a Premià de Dalt Casa a Premià de Dalt Casa a Premià de Dalt Casa a Premià de Dalt
loading..