Ampliació casa a Barcelona

ARQUITECTE: Xavier Llagostera
LLOC: c/ de La Vinya 13, Barcelona
TIPOLOGIA: Reforma I ampliació de vivenda
CLIENT: Cristina Ramón

El carrer de La Vinya pertany al barri d’Horta de Barcelona… El carrer és estret i llarg. La majoria de les cases son antigues com aquesta. En aquest carrer i en els carrers del costat es viu un ambient de poble… poble com el d’abans…

La finca del carrer de La Vinya 13 era i és una casa de veïns, exactament 3 veïns. Es composava de tres plantes, un habitatge per cada planta. Els dos primers tenien la mateixa distribució i superfície, en canvi, el tercer habitatge era més petit ja que gaudia d’una terrassa. En aquestes cases vivia gent gran… fins que una parella jove sense fills es va decidir a comprar l’habitatge de més amunt.

La parella evidentment no es conformaria amb els 43 metres2 construïts més la terrassa (20 metres2). L’encàrrec consistia en la reforma i l’ampliació de l’habitatge ocupant tota la terrassa. El programa que necessitaven consistia en un espai on es trobés la sala d’estar, el menjador i la cuina, a més a més de 2 dormitoris i un bany.

L’escala de veïns tenia molta pendent però no es podia canviar. L’ull de l’escala era bastant gran, de manera que estiguessis on estiguessis es veia tot el desenvolupament.

La distribució de la casa antiga estava formada per dos dormitoris, una cuina, una sala central que feia les funcions de sala d’estar i menjador i la terrassa. A més a més existia un balcó de 1 metre d’amplada per 9 metres de llarg, en la part posterior de la casa.

El projecte consistia en ampliar l’habitatge cap a la terrassa, guanyant aquests 20 metres2 al futur habitatge. L’espai que ocupava la terrassa s’utilitzaria pels dos dormitoris. L’accés es canviaria de posició, de manera que entrant a l’habitatge s’accediria directament a un espai que inclouria la sala d’estar, menjador i cuina. Des d’aquest espai s’accediria als dos dormitoris i al bany de la casa.

Durant les obres ens varem donar comte de la situació dels baixants i la seva dimensió. Això va provocar canviar la situació del bany i de la cuina. La distribució es canviaria en mirall. També ens varem donar comte que el balcó de la part posterior es recolçava en unes parets molt primes. Per tant varem improvitzar una solució que consistia en encastar, per un costat, el balcó a la paret mestre i per un altre, la part que volava, es recolzaria a les bigues del sostre actual, mitjantçant unes prolongacions d’aquestes bigues.

Aquest edifici de tres habitatges tenia la façana protegida pel catàleg de l’Ajuntament. No podíem construir la nova façana rasant a l’actual, si no que ens teníem que retrassar uns 20 cm. Les dos baranes de la terrassa es tenien que conservar i no es podien moure de lloc. Les dos baranes eren un treball espectacular de ferro forjat. Durant les obres es va decidir a rehabilitar la façana de tot l’edifici. El nou color de la façana va ser escollit pels Serveis Tècnics de l’Ajuntament.


Ampliació casa a Barcelona Ampliació casa a Barcelona Ampliació casa a Barcelona Ampliació casa a Barcelona Ampliació casa a Barcelona
loading..